cirkel cirkel

Haptotherapie

Gespannen schouders, knoop in je maag, knikkende knieën.....

WAT IS HAPTONOMIE?

cirkel cirkel cirkel

Haptonomie gaat over voelen. Hapsis betekent tast (van tasten; voelen) en nomos betekent ‘de leer van’. Haptonomie is dus de leer van de tast. Voelen kunnen en doen we allemaal. Soms bewust, vaak onbewust: we missen veel van de signalen die ons lichaam ons geeft. Dat is jammer, want die signalen geven kostbare informatie.

Haptotherapie

In haptotherapie maak je opnieuw kennis met je gevoelsleven. Het helpt je de signalen van je lichaam weer te herkennen. In het contact met de haptotherapeut leer je te luisteren naar jezelf, door serieus te nemen wat je voelt in dat contact.

Het verhaal van je lichaam

Je lichaam vertelt een verhaal. In ons lichaam zijn gevoelsherinneringen opgeslagen. Dit zijn positieve en negatieve ervaringen die we in ons leven hebben opgedaan in contact met anderen. Al deze gevoelsherinneringen bepalen in het hier en nu, in je dagelijkse leven, hoe je denkt, voelt en doet. Hoe ga jij het contact aan met anderen? Hoe ga je om met een uitdaging, een tegenslag en met emoties? Je lijf geeft signalen af maar vaak zijn we zo druk in ons hoofd, dat we ze niet herkennen. In de haptotherapie leer je de lichamelijke signalen (weer) waar te nemen.

Je veilig voelen

Als we ons veilig voelen kunnen we tot rust komen bij onszelf. Dan voelen we ons thuis bij onszelf. Vanuit een veilige basis kunnen we groeien en ontwikkelen. Bij onveiligheid trekken we ons terug of we overschreeuwen onszelf. We vechten of vluchten.

In haptotherapie onderzoeken we wat jij nodig hebt om je veilig te voelen bij jezelf, zodat je thuis kunt komen (en blijven) bij jezelf. Dit thuis zijn bij jezelf helpt je ook in het contact met anderen, om op een natuurlijke manier het contact met anderen aan te gaan.

Aanraking

De belangrijkste ingang in de haptotherapie is voelen en ervaren. Dit doen we in gesprek met elkaar, via aanraking op de behandelbank en ervaringsoefeningen in de ruimte. De therapie maakt je bewust van jouw manier van denken en doen. Je leert herkennen welke signalen je lijf je geeft. Zodat je van daaruit keuzes kunt maken die goed zijn voor jou. Lees hier meer over de werkwijze van haptotherapie in mijn praktijk.

 

  • Haptotherapie helpt zodat je:
    – kunt ontspannen en weer tot rust komt
    – blokkades loslaat en weer energie krijgt
    – inzicht opdoet en jezelf beter begrijpt